Friday, August 20, 2010

(Updated) Bloggers and journalist inform on Bite LAtvia Baltic's Most Advanced Newtork development - Partially In Latvian

After our network expedition where we invited several journalist and social media / bloggers / twitter from LAtvia to see our kitchen (both the network and the real Bite kictchen) and also several phone interviews, there is a lot of coverage around it

Look at some the links on the right corner (including some youtube action)

This one from blogger Kristaps: Es biju dzirdējis, ka Freds un Kristobals jums ir riktīgi feini cilvēki, bet šodien par to pārliecinājos pats. [I had heard that your Fred and Cristobal are cool guys, but today had the chance to witness it myself]
 This one is in Latvian from Latvian Telecom blogger and journalist Juris Kaza on NAzare.LV
(Thanks to our PR consultant, Zane Bojare from Hauska for the article and the voice over translation)
"Bite Latvija": Trešdaļa tīkla bāzes staciju drīzumā būs spējīgas sniegt 4G pakalpojumus
Publicēta: 17:03 19.08.2010.
Rīga, 19.aug., NOZARE.LV. Aptuveni trešā daļa "Bite Latvija" mobilo sakaru tīkla bāzes staciju līdz 1.septembrim būs tehnoloģiski spējīgas sniegt ceturtās paaudzes (4G) mobilā interneta datu pārraides ātrumus, bet 4G testēšana plašākā apjomā, visticamāk, sāks tikai 2011.gadā, sarunā ar biznesa portālu "Nozare.lv" teica "Bite" grupas tehniskais direktors Kristobals Alonso.

Alonso sacīja, ka līdz gada beigām "Bite" varēs piedāvāt mobilo internetu ar lejuplādes ātrumu līdz 21 megabitam sekundē (Mbps), kas ir tehniski teju ātrākā iespējamā datu pārraides jauda, izmantojot esošās trešās paaudzes (3G) standartus un frekvences.
Alonso skaidroja, ka apmēram nedēļas laikā būs pabeigta līdz pat 125 "Bites" bāzes staciju nomaiņa pret jaunām "daudzpakalpojumu" spējīgām ķīniešu telekomunikāciju infrastruktūras ražotāja "Huawei" bāzes stacijām. Tās var ieprogrammēt darboties pēc dažādiem standartiem - parasto GSM balss un datu pārraidi (2G), 3G un dažādiem 3G tehnoloģijas "paātrināšanas" paņēmieniem, un 4G, kas sniedz datu pārraides ātrumus līdz pat 100 Mbps.
Drīzumā nomainīto bāzes staciju skaits atbildīs apmēram vienai trešdaļai šādu ierīču, kas veido "Bite Latvija" tīklu. Bāzes stacija ir raidītāju/uztvērēju un citu elektronisku ierīču komplekts, kas noteiktā rādiusā ap savu atrašanās vietu uztur radio sakarus ar mobiliem telefoniem un citām konkrēta operatora tīklā autorizētām ierīcēm.
Kā stāstīja "Bites" tehniskais direktors, 21 Mbps datu pārraides testēšana jau sāksies tuvākajās dienas. Kā ziņo kompānija, "Bite" pabeigusi piecu jaunu "Huawei" bāzes staciju testēšanu Jelgavas apkaimē. Kopumā šajās dienās tiek uzstādītas vai ir jau uzstādītas ap 80 "Huawei", galvenokārt Latvijas rietumos, tostarp Talsos, Tukumā, Bauskā un Jelgavā, teica Alonso. Tuvākajā laikā tiks nomainītas Rīgas bāzes stacijas.
"Bite" un citi operatori nav gatavi sākt apjomīgus 4G testus vai pilotprojektus vairāku iemeslu dēļ. "Bite" paziņojumā medijiem par Jelgavas bāzes staciju testiem raksta, ka "jaunais aprīkojums ir pielāgojams gan 4G, gan LTE (būtībā tas pats, kas 4G) vajadzībām, kad to ļaus licences noteikumi un būs pieprasījums no klientiem. "
Lai varētu sniegt 4G pakalpojumus pilnā komerciālā režīmā, ir jāsakārto frekvenču lietošanas un operatoru licencēšanas jautājumi. Jau ziņots, ka Ministru kabinets (MK) augusta sākumā pieņēma noteikumus, kas paredz, ka radiospektra 2500-2690 MHz diapazonu no 2014.gada varēs izmantot 4G mobilā interneta pakalpojumu sniegšanai, to piešķirot vairākiem komersantiem izsoles ceļā.
Savukārt valsts iestādes vēl nav ķērušās pie 4G operatoru licenču izsniegšanas kārtības izstrādes. Neskatoties uz šādu vadlīniju neesamību, "Latvijas mobilais telefons" (LMT) ir jau veicis 4G testus jeb īslaicīgus pilotprojektus Liepājā un dažās citās Latvijas pilsētās.
Arī "Tele2" ir paziņojis par nodomu iespējami ātri ieviest 4G pakalpojumus, līdz ko būs sakārtoti frekvenču un licenču jautājumu. Kā skaidroja "Tele2" sabiedrisko attiecība vadītāja Vita Sirica, uzņēmuma tīklu veido "Nokia Siemens" bāzes stacijas, kuras visas var pārslēgt uz 4G ar nelielu programmatūras maiņu.
Sirica arī teica, ka "Tele2" plānojot drīzumā palielināt savu mobilo datu pārraides ātrumu līdz 21 Mbps no tagadējā, daudzviet pieejamā 10,2 Mbps.
"Bite" ir trešais lielākais mobilo sakaru operators valstī ar aptuveni 250 000 klientu, Latvijā darbojas kopš 2005.gada.
Juris Kaža Nozare.lv



No comments:

Post a Comment